Som boendes i Israel har man blivit något av expert på judiska fester. Den fest där barnen brukar klä ut sig heter Purim och firar något som beskrivs i Toran (Bibeln) i Boken om Ester, men på senare år, precis som i Sverige om jag är rätt informerad, har Halloween börjat göra ett försiktigt intrång.
Jag noterar att flera barer i icke-religiösa städer (Tel Aviv, Eilat m fl) har Halloween-tema, med gratis första drink till de utklädda, hela spektaklet naturligtvis importerat från USA. När jag såg att min egen arbetsplats ska ha en fest för traktens barn, blev jag tvungen att fördjupa mig lite i ämnet. Den 31 oktober släpper de loss, och där ingår en trolleriföreställning, ”proffsig” makeup (gratis till alla som vill), plus tattoos (antagligen inte tvättsäkra). Nästan så nära man kan komma, utan att nämna ordet Halloween. Området är relativt fattigt, och barnfamiljerna brukar dyka upp när det vankas fest.
Mina funderingar kretsar kring problemet med religionsblandning. Vad skulle Moses ha sagt?
Halloween, även känd som Allhelgonaafton eller Allhelgonahelgen, uppstod som en keltisk högtid som firades av druider, prästerna i en religiös ordning i det antika Gallien och Storbritannien. Firandet markerade slutet på sommarens skördesäsong och pumpor och andra liknande produkter från jorden användes vid festen.
På 700-talet insåg den katolska kyrkan att den misslyckades i ansträngningarna att hindra kristna från att fira den hedniska högtiden och beslutade att införliva Halloween i den kristna kalendern. Högtiden skulle firas den första november som en dag för att hedra alla helgon, därav namnet Alla helgons dag. Kvällen innan, den 31 oktober, kallades "helig [helgad] afton", och många av de gamla hedniska druidernas sedvänjor behölls i det kristna firandet, inklusive traditionen att klä ut sig till spöken, troll, häxor, älvor, alver och andra mytiska varelser. Idag firas Halloween i ett antal länder runt om i världen, inklusive USA, med sedvanliga metoder som inkluderar trick-or-treating, kostymfester, tända brasor och besöka spökhus.
USA blir mitt exempel eftersom det finns både judar och kristna Halloweenfirare där.
Medan många amerikanska icke-ortodoxa judar tenderar att fira de icke-religiösa traditionerna Halloween, förbjuder halacha (den judiska lagen) judiskt deltagande i högtiden.
Judar får inte heller delta i icke-judisk eller avgudadyrkan, enligt de tio budorden. Halloween, med både hednisk och katolsk bakgrund, anses vara en icke-judisk högtid och är därför förbjuden för judar.
Trots Halloweens religiösa ursprung anser de flesta amerikaner att högtiden är en nationell tradition - ungefär som Thanksgiving - utan att det har någon religiös betydelse. Många amerikanska judar har anammat denna tolkning av traditionen med insikten att högtiden endast har en sekulär betydelse.
Rabbiniskt sett försvinner dock inte en helgdags ursprung helt enkelt med tiden, så Halloween skulle fortfarande betraktas som en religiös högtid – icke-judiska till sin natur och i slutändan mot judisk lag.
Moses har förlorat lite mark i en värld som ständigt förändras. Men handen på hjärtat; pumpamuffins ÄR goda!