C: Hej Tomas! Kan vi börja med lite kalla fakta?
TA: Jag började illustrera till Äventyrspel 1985, sedan även till Lancelot Games. Första egna rollspelet var Saga, som skrevs på 1990-talet, men gavs ut i tryckt form först 2006. Jag började på White Wolf (sedemera en del av Paradox Interactive) 2017 som Brand Art Director. Hittills har jag varit med och tagit fram två rollspel i tryckt bokform, Vampire the Masquerade och Hunter: the Reckoning. Jag har också jobbat med partners med datorspel, serier, kortspel, board games etc. Fler spel är på g.
C: Arfert är ett ovanligt namn. Är du den siste hugenotten?
TA: Inte den siste. Det finns ett hundratal kvar bara i Arwers/Arfelt-släkten till att börja med, så det finns nog tio tusentals.
C:Jag älskade brädspel på 1970- och -80-talen; Stratego, Risk, Den försvunna diamanten, schack...Angående rollspel kom jag så långt att jag köpte Drakar och Demoner (1982?), men blev enormt besviken när jag öppnade lådan; ingen kul spelplan eller roliga pjäser, bara några tärningar och papperslappar? Jag hade inga kompisar heller som blev imponerade av den tomma lådan. Vad skulle vi ha gjort?
TA: Jag spelade aldrig Drakar. Det var för kids! Det var bara 12-åringar som spelade i början. Vi som var över 20 spelade RQ, CoC, Pendragon, AD&D etc...på engelska.
C: Ah! Så det FANNS redan rollspel (hur kunde jag ha missat det??)! 1982, när Drakar och Demoner kom till Sverige, var jag 17 eller 18 år gammal, så kanske hade jag ändå missat tåget om det bara var för kids... Hur hittade ni spelledare, blev man bara en sådan?
TA: Jag började spela 1977, Dungeons & Dragons först. Vi byttes om vem som skulle spelleda i gänget.
C: Så det krävdes väldigt kreativa killar för att hitta på historier, för tjejerna fick väl inte vara med?
TA: Göra egna spel kom med Desktop Publishing, före Macintosh och Pagemaker var det för krångligt och dyrt. Vi hade två tjejer i vårt gäng i början, men let's face it; de flesta tjejer var ointresserade. Men det har ändrat sig, Vampire exempelvis drog in tjejer till hobbyn. Att vara spelledare passade en del; de mer kreativa tror jag.
C: Illustrationer till rollspel; ska alla se ut som Conan Barbaren?
TA: Jag vill att mina teckningar ska göra det tydligt vad för spel det är. Conan hade inte funkat i Saga. Kanske 1500 år före spelets "nu", som snarare är någonstans mellan åren 1060-1360 (i vår värld) beroende på var man är i Arcaria.
C: Vampire låter perfekt för Halloween! Vilka spel som du varit med och skapat rekommenderar du till julklappssugna? Nybörjare? Åldersgränser? Tidsgränser?
TA: Ser man till Saga, Fantasy!, Old School Gaming och SciFi! Alla funkar från typ 12 år. Även Sword Princess. Parallel Worlds är mer öppet, så kanske från 14 år där. Svenska Kulter, Vampire och Hunter är alla spel som riktar sig mot vuxna, så 16-19 år beroende på hur mogen man är för vuxna ämnen.
Julklappstips: Saga. Fin bok till rimligt pris, som innehåller Sveriges bästa "medeltida" spelvärld, och komplett med regler, kampanjvärld, monster och varelser, och flera äventyr. Mycket för pengarna!
C: Och var får man tag på allt detta?
TA: Alphaspel och SF-bokhandeln har mina spel. Och så finns de som pdf att köpa på DrivethruRPG.com
Modiphius.com säljer den engelska versionen av Fantasy! Old School Gaming som tryckt bok.
http://www.sagagames.com
arfert.com
C: Stort tack för intervjun, Tomas, och lycka till med alla nya projekt!
Tomas Arfert(t.h) på GENCON i Indianapolis 2018 med Greg Stafford, Runequests skapare.